skumtomtefudge

2 dl strösocker

1 dl grädde

50 gram smör

10 bitar skumtomtar, skumbananer eller annan skumgodis



100 gram vit choklad

klipp godiset i bitar. koka ihop allt utom chokladen. Rör under tiden så det inte bränns.
När skumgodiset smält och allt är en fin jämn smet, stäng av plattan och lägg i chokladen. (hackad såklart
rör tills det smält.
Smörj en form, häll i smeten och låt stå kallt under natten. skär i bitar.


dumlekakor

jag testade ett nytt kakrecept idag. barnvänliga kakor ;)
Here goes.

200 gram rumstemp. smör

1 dl socker (gärna råsocker)

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver



*******
24 dumlekolor ;)

24 noblesse

*******

*rör ihop alltihop utom chokladen. lägg på plastfolie, forma till en korv och rulla ihop.
lägg i kylen i ca 30 minuter.
*Sätt ugnen på 200 grader. lägg ut 24 aluminiumformar på plåt.
*dela degen i 24 bitar, rulla till bollar och lägg en i varje form (vad annars...)
*tryck ner en dumle  i varje boll.
*stoppa in i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
*Lägg på en noblesse på varje kaka.
*ställ in i kylen så kakorna blir kalla innan de äts ;)

pasta med laxsås...

4 portioner pasta

450 g lax

400 g djupfrysta broccolibuketter

3 dl grädde

1 dl crème fraiche

salt och malen svartpeppar

1 vitlöksklyfta



koka upp pastan. Skär laxen i kuben, dela upp broccolin i små buketter.
Koka upp grädde, CF, salt, peppar och vitlök- låt koka någon minut.  ha i laxen och broccolin och låt koka i 2 minuter. ställ sedan åt sidan med lock i ca 5 minuter..
servera med pastan. ha gärna på lite nymald svartpeppar på vid servering....

det ska jag äta nu... Mmm!

lussekatter

jag har en teori om att lussekatter blir torrare om man drar ner på fettet och tillsätter kesella istället. Så imorgon när jag bakar ska jag skippa det och bara köra med smör... Mmm!

Recept:

300 g smör (absolut inte margarin!)

1 liter standardmjölk

100 g jäst

2½ dl strösocker

2 ägg

1½ g saffran (3 påsar) + 1 sockerbit

3 liter vetemjöl

1 Smält smöret, häll i mjölken och låt den bli ljummen.
2 Rör ner jästen och tillsätt socker och ägg, stöt saffranet med sockerbiten och blanda i.
3 Tillsätt mjölet lite i taget. Knåda degen noggrant eller kör i hushållsassistent.
Täck över degen och låt den jäsa i 35 minuter.
4 Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen och forma till enkla eller dubbla saffransbullar.
5 Låt bullarna jäsa under en lätt fuktad och varm handduk, cirka 30 minuter. Pensla med ägg, och garnera med pärlsocker och russin.
6 Grädda bullarna cirka 5 minuter. Låt svalna under bakduk.


bilder kommer imorgon :)


linnemors kaka.

5 dl vetemjöl

7½ dl rågmjöl

3 dl strösocker

2 dl sirap

3 msk apelsinmarmelad

2 tsk kanel

2 tsk mald ingefära

2 tsk malda nejlikor

2 tsk bikarbonat

5 dl mjölk

blanda ihop allt i en bunke (rätt stor),
häll i avlånga formar, grädda i 190 grader i 60 minuter.
servera med smör och ost...

YUM!

RSS 2.0