Baci (hasselnötspraliner)
150 gram mörk choklad
100 gram nutella
1 dl rostade hasselnötter.
20 ischokladformar...
Smält chokladen. Spara en fjärdedel och klicka resten i formarna.
snurra på dom så det täcker hela insidan av formen...
Spara 20 hela nötter och hacka resten smått. Smält Nutellan och blanda med nöthacket.Klicka blandningen i formarna och lägg en nöt i varje form. Skeda resten av chokladen ovanpå. Låt blandningen stelna innan du lossar folieformarna. Förvara svalt.
Mmmmmmmmm
risgrynsgröt a´la latmask =) (sanna, dvs)
2½ dl risgryn
5 dl vatten
2-3 msk smör
9 dl mjölk
3/4 tsk salt
1 kanelstång
smält smöret i en stor kastrull, häll i risgrynen och vattnet samt salt.
Låt koka i ca 10 minuter eller tills vattnet kokat bort.
Häll då på mjölken (som jag för övrigt micrat ett par minuter så det går snabbare att koka upp) och lägg i kanelstången. koka upp det, ställ in i ugnen över natten.
KLART! (ja, på morgonen alltså)
Den är inte lika "grötig" som om man kokar den men man bränner inte kastrullen och det är ju guld värt! Kan man säga att det inte är en "homogen" sörja? hahaha :D
5 dl vatten
2-3 msk smör
9 dl mjölk
3/4 tsk salt
1 kanelstång
smält smöret i en stor kastrull, häll i risgrynen och vattnet samt salt.
Låt koka i ca 10 minuter eller tills vattnet kokat bort.
Häll då på mjölken (som jag för övrigt micrat ett par minuter så det går snabbare att koka upp) och lägg i kanelstången. koka upp det, ställ in i ugnen över natten.
KLART! (ja, på morgonen alltså)
Den är inte lika "grötig" som om man kokar den men man bränner inte kastrullen och det är ju guld värt! Kan man säga att det inte är en "homogen" sörja? hahaha :D
lakritskola
supergod. Om man inte bränner den ;)
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
en halv påse turkisk peppar, krossad till pulver i mortel
1 msk kakao
2 tsk mjukt smör.
doppa i: 2oo g mörk choklad.
flingsalt
koka allt utom smöret i en kastrull med tjock botten. rör hela tiden så det inte bränns vid.
det tar ca 15 minuter, gör sedan kultestet.
rör i smöret.
häll i en bakplåtspapperklädd form, 20x20 ungefär.
låt svalna. smält under tiden chokladen och låt den svalna med.
det ska vara ca 10 graders skillnad på chokladen och kolan.
skär kolan i bitar och doppa sedan i chokladen. ha på lite flingsalt på varje kola.
kalasgod!
recept från Johanna Westmans bok Julgodis
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
en halv påse turkisk peppar, krossad till pulver i mortel
1 msk kakao
2 tsk mjukt smör.
doppa i: 2oo g mörk choklad.
flingsalt
koka allt utom smöret i en kastrull med tjock botten. rör hela tiden så det inte bränns vid.
det tar ca 15 minuter, gör sedan kultestet.
rör i smöret.
häll i en bakplåtspapperklädd form, 20x20 ungefär.
låt svalna. smält under tiden chokladen och låt den svalna med.
det ska vara ca 10 graders skillnad på chokladen och kolan.
skär kolan i bitar och doppa sedan i chokladen. ha på lite flingsalt på varje kola.
kalasgod!
recept från Johanna Westmans bok Julgodis
kaffetryfflar med kokos och mozartkulor
taget ur "vinterns söta"
1½ dl vispgrädde
200 g mörk choklad
2 tsk snabbkaffe
1½ dl florsocker
25 gram rumstempererat smör
2 dl kokos.
kakao till rullning,
300 g vit choklad att doppa i.
Smält chokladen över vattenbad med vispgrädden tills det smält. rör i kaffepulvret, sedan florsocker, smöret (skuret i små kuber) och kokos. ställ att svalna i rumstemp. ställ sedan kallt ett tag. rulla till kulor, ställ sedan i frysen i minst 30 minuter. smält den vita chokladen och doppa kulorna i den.
och så Mozartkulor.
400 gram mandelmassa
2 msk konjak
250 gram nougat
ca 100-150 gram mörk choklad att doppa i.
riv mandelmassan och blanda i konjaken.
skär nougaten i 25 rutor, rulla till små bllar. dela mandelmassan i 25 bitar. platta ut varje bit allt eftersom och lägg en nougatkula i varje. nyp ihop och rulla slät. lägg på fat och låt dom sedan ligga i rumstemp i någon timme. 2-3 ca.
Smält chokladen och doppa kulorna i den..
1½ dl vispgrädde
200 g mörk choklad
2 tsk snabbkaffe
1½ dl florsocker
25 gram rumstempererat smör
2 dl kokos.
kakao till rullning,
300 g vit choklad att doppa i.
Smält chokladen över vattenbad med vispgrädden tills det smält. rör i kaffepulvret, sedan florsocker, smöret (skuret i små kuber) och kokos. ställ att svalna i rumstemp. ställ sedan kallt ett tag. rulla till kulor, ställ sedan i frysen i minst 30 minuter. smält den vita chokladen och doppa kulorna i den.
och så Mozartkulor.
400 gram mandelmassa
2 msk konjak
250 gram nougat
ca 100-150 gram mörk choklad att doppa i.
riv mandelmassan och blanda i konjaken.
skär nougaten i 25 rutor, rulla till små bllar. dela mandelmassan i 25 bitar. platta ut varje bit allt eftersom och lägg en nougatkula i varje. nyp ihop och rulla slät. lägg på fat och låt dom sedan ligga i rumstemp i någon timme. 2-3 ca.
Smält chokladen och doppa kulorna i den..
damma av kokböcker.
jag samlar på kokböcker... och jag har suttit och letat recept på julgodis på nätet men kom på att jag ju har flera böcker med bara julgodis-recept. Dags att plocka upp dom då :)
Jag kommer med nya uppdateringar inom kort...
finns det något recept ni vill ha?
Jag kommer med nya uppdateringar inom kort...
finns det något recept ni vill ha?